Recenze

Recenze iPad 10. generace: nový standard základního Apple tabletu

Nedávno jste si mohli na Český Mac přečíst recenzi iPad Pro s M2, který je plný superlativ, a v zásadě jde o zařízení, které míří na ty nejnáročnější uživatele. Na opačném konci spektra stojí nový iPad 10. generace, který v řadě ohledů budí jisté kontroverze. Do jaké míry jde o nepochopení ze strany veřejnosti a jaký je nový základní iPad v praxi? Na to se pokusím odpovědět na následujících řádcích.

Kapitoly článku

Konečně moderní kabát

Apple je pověstný tím, že u těch nejzákladnějších verzí produktů recykluje několik let starý design. Například stále aktuální iPhone SE sdílí prakticky stejnou konstrukci jako iPhone 8 z roku 2018. Až do letošního podzimu to samé platilo také v případě základních iPadů, které v porovnání s řadou iPad Air a iPad Pro působily již archaickým dojmem. Nejnovější iPad 10. generace tomu naštěstí udělal přítrž. Z hlediska konstrukce staví na podobných základech jako jeho vybavenější sourozenci. Tlusté rámečky kolem displeje jsou minulostí a stejně tak zmizela z přední strany také čtečka otisků. Ta se nově nachází, stejně jako u iPad Air (recenze) ve vypínacím tlačítku.

iPad 10. generace 2022 recenze
foto: CeskyMac.cz (autor: Richard Streit)

V balení najdete jen to nejnutnější – napájecí adaptér, kabel (USB-C na USB-C) a stručný návod

Sjednocení designového jazyka vnímám velmi kladně, byť je tu jedna věc, kterou podle mě Apple mohl udělat lépe. Ačkoli kontury iPadu 10 vypadají na první pohled stejně jako u iPadu Air či Pro, základní model je milimetr širší a také vyšší. Důležité je také zmínit, že ačkoli disponuje rozhraním Smart Connector, Apple jej místo zadní strany přesunul na levý bok. A z toho vyplývá zásadní fakt. Nový iPad nelze použít s klávesnicí Magic Keyboard (recenze). Pokud byste přeci jen chtěli iPadem suplovat notebook, budete si muset pořídit také novou klávesnici Magic Keyboard Folio.

iPad 10 si můžete pořídit v několika svěžích odstínech – modrá, růžová, žlutá a (konzervativní) stříbrná

FaceTime kamera na správném místě

Když si běžný uživatel pořídí iPad, většinou ho používá, krom konzumace obsahu, na komunikaci se svými nejbližšími. iPad 10. generace je v tomto ohledu skvěle vybaven. Na mysli mám zejména přední 12Mpx ultraširokoúhlou kameru. Ta podporuje Center Stage, ale co je důležitější, nachází na delší straně tabletu. Horizontální orientace kamery je pro videokomunikaci mnohem přirozenější a v tomto směru má iPad 10 navrch před všemi ostatními iPady.

iPad 10. generace 2022 recenze
foto: CeskyMac.cz (autor: Richard Streit)

O zvukový výstup se stará dvojice reproduktorů (též v horizontální orientaci), které předvádí velmi solidní výkon. Ať jde o efekty ve hrách či sledování videí, vždy se můžete spolehnout na důstojný projev. Dostatečně kvalitní jsou také použité mikrofony. Během testování jsem z iPadu provedl několik FaceTime hovorů a druhá strana mne vždy slyšela jasně, takže v tomto směru panuje maximální spokojenost.

iPad 10. generace 2022 recenze

A nyní k té nejkontroverznější části. Také iPad 10. generace podporuje Apple Pencil, kterou můžete využít například ke kreslení či preciznější úpravě fotek. Háček je ovšem v tom, že nový iPad podporuje Apple Pencil první generace. Tato verze digitální tužky se nabíjí prostřednictvím Lightning rozhraní, ovšem Apple svůj nejnovější tablet vybavil portem USB-C. Abyste mohli Apple Pencil s iPadem spárovat a posléze také nabíjet, neobejdete se bez speciální redukce. Nebudu lhát a rovnou přiznám, že mi to nepřijde jako šťastné řešení a zejména pro nezkušené uživatele to může být poněkud matoucí.

Parádní displej

Jedním z důvodů, proč iPad 10 (2022) podporuje Apple Pencil 1. generace, je použitý typ displeje. Na rozdíl dražších modelů není plně laminovaný a postrádá také antireflexní vrstvu. To ovšem nemění nic na tom, že jde o velmi kvalitní zobrazovač. Displej má úhlopříčku 10,9“ s rozlišením 2 360 x 1 640 pixelů a maximální svítivostí 500 nitů. Již tyto hodnoty dávají tušit, že na displej se dívá opravdu hezky. A v praxi tomu tak opravdu je. Sice zde chybí pokročilejší technologie jako dynamická obnovovací frekvence (ProMotion), ale ruku na srdce, cílovou skupinu uživatelů to trápit rozhodně nebude. Fotky, videa či hry vypadají na iPadu skvěle a když vezmu v potaz jeho pozici v produktové řadě Apple tabletů, nelze si na nic stěžovat.

iPad 10. generace 2022 recenze
foto: CeskyMac.cz (autor: Richard Streit)

Hardwarová výbava

Stejná situace panuje také v oblasti výpočetního hardwaru. Tablet pohání čipset A14 Bionic, který pochází z iPhone 12 Pro (recenze). Ačkoli nejde o nejnovější procesor, stále má dostatek výkonu na to, abyste na iPadu spustili všechny aplikace a ty nejnovější hry. Výkonnostní rezervu dokazují také výsledky ze syntetických testů. Když jsem iPad 2022 prohnal v Geekbech 5, celkem mě překvapilo, že rozdíl mezi nejnovějším čipem A16 Bionic z iPhonu 14 Pro (recenze) není tak propastný, jak bych očekával.

iPad 10 (2022) na nedostatek výpočetního výkonu rozhodně netrpí

Pozitivní dojem zanechává také pohled na zbytek výbavy. Ta zahrnuje Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS/GNSS a volitelně také 5G ve verzi Cellular. Je pouze škoda, že základní verze disponuje jen 64GB pamětí. Nabízet v roce 2022 tak malé úložiště je dost na hraně a při výběru proto velmi dobře zvažte, zda raději nezvolit variantu s 256GB kapacitou.

Recenze iPad 10: závěrečné hodnocení

Upřímně se přiznám, že když Apple představil iPad 10, vyvolalo to u mě určitý pocit zklamání. Až během testování mi ale došlo, že jsem se na něj díval špatnou optikou. Jako většina jsem jej totiž porovnával s iPadem Air, což popravdě nedává vůbec smysl. Nový iPad představuje v produktové hierarchii vstupní model, respektive se jedná o přímého nástupce iPadu 9. A když porovnáte tyto dva tablety, aktuální verze z toho vychází jako velice důstojný nástupce.

iPad 10. generace 2022 recenze
foto: CeskyMac.cz (autor: Richard Streit)

Zároveň je dobré si uvědomit, že jde o základní tablet, který nemá fungovat jako profesionální nástroj na práci s grafikou či videem. Reálně jde o zařízení, jehož revírem se stanou běžné domácnosti a batohy mladých studentů, kterým udělá parádní službu. Prakticky jedinou pihou na kráse zůstává výše zmíněná podpora Apple Pencil 1. generace a poddimenzovaná velikost úložiště u základní varianty. Ve všech ostatních ohledech jde o skvěle zpracovaný tablet, který nabízí kvalitní displej, špičkový hardware a dlouhou výdrž.

Jednoduše řečeno: jestli hledáte tablet na seriózní práci, tak od toho má Apple jiné modely. Pokud ovšem chcete tablet, na kterém budete převážně konzumovat obsah, a který bude kolovat napříč rodinou, tady jste na správné adrese.

Za zapůjčení produktu děkujeme společnosti iWant, kde si můžete iPad 10 také zakoupit.

iPad 10 (2022)

8.1

Design & zpracování

9.0/10

Hardwarová výbava

7.5/10

Výdrž baterie

8.5/10

Displej

8.0/10

Výpočetní výkon

7.5/10

Plusy

  • Moderní design
  • Kvalitní displej
  • Výdrž baterie
  • Konektivita
  • Dostatek kvalitních aplikací

Mínusy

  • V základu jen 64 GB
  • Podpora Apple Pencil 1

Richard Streit

Pisálek, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří cestování, rodina, elektronická hudba, příroda a moderní technologie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button