Okénko do minulostiZ historie Apple

1984 – Macintosh 128k

Článek o Macintosh 128k bude poněkud obsáhlejší, protože si to tento malý šikula, který se stal prvním opravdu osobním počítačem a fenoménem jistě zaslouží. Vývoj Macintoshe začal již v roce 1979 pod vedením Jefa Raskina. Pojďme se nejprve podívat na samotné jméno Macintosh. Zpočátku se zamýšlelo, že se bude nový počítač, který měl stát po boku Lisy jako lidový počítač pro masy, jmenovat Annie. Ovšem později Raskin přešel k známemu pojmenování, přičemž vycházel z názvu oblíbené odrůdy jablek McIntosh, které však upravil na Macintosh, aby se nepletl s názvem výrobce audiovybavení McIntosh Laboraty. Původní vizí a konceptem byl počítač s cenou $1000, jednoduchým ovládáním, levným a slabým procesorem a s klávesnicí, monitorem a celým počítačem v jedné jednotce. Zprvu byl vývoj nového Macintoshe na vážkách, několikrát se uvažovalo o jeho zrušení. Tedy alespoň do září roku 1980, kdy byl Jobs vystrkán z projektu Lisa a hledal něco nového do čeho by se zapojil. Po několika jednáních s neústupným Jobsem byl Raskin odstraněn z vývojového týmu, který čítal pouhou čtveřici inženýrů. Jeho místo nezaujal nikdo jiný než sám Jobs, který přepracoval základní koncept na počítač se silnějším procesorem, grafickým uživatelským prostředím a myší, která nebyla součástí původního Raskinova konceptu, neboť ten takové zařízení naprosto odmítl a považoval za zbytečné. Možná se může jevit Raskinovo odstranění jako nespravedlivé, ale nakonec se stalo výhrou. Raskin sám později u společnosti Canon předvedl svůj produkt nazvaný Canon Cat, který se stal naprostým propadákem. Jobs byl tím, kdo jednal a držel se myšlenky, že potenciální zákazník neví co chce, dokud mu to někdo neukáže. Jobs dokázal zkreslit vnímání reality, strhl svým charisma celé okolí, vnutil mu své názory, což dalo vzniknout dokonalým produktům jakým byl i Macintosh.  Následně sestavil nový vývojový tým se jmény jako Andy Hertzfeld, Burrell Smith, Larry Tesler, Bruce Horn a mnoha dalšími. Na počátku roku 1981 se vývojový tým Macintoshe rozrostl na 20 lidí, což vyžadovalo větší prostory. Nová budova vývoje se nacházela ve vzdálenosti tří ulic od hlavního sídla Applu poblíž čerpací stanice Texaco a tak brzy pojala název Texaco Towers.

Vývoj nového produktu tak mohl být započat. Jobs chtěl mít nový počítač dokončený již v lednu 1982, což se však nakonec nepodařilo. Dokonce se uvažovalo i novém názvu počítače, protože Jobs nechtěl, aby v projektu zůstalo něco po Raskinovi. Zcela vážně se do úzkého okruhu nových jmen dostalo pojmenování: “Bicykle”. Pojďme si říci, že to byl opravdu stupidní nápad, který však naštěstí zůstal u ledu 🙂 Ovšem co se Jobsovi podařilo byl výsledný vzhled Macintoshe, který byl výsledkem jeho citu pro design a zenovou jednoduchost (zen buddhismus je postaven na výzvě odhodit všechny naučené a vyčtené názory a postoje, na snaze dosáhnout pravdy přímou zkušeností). Na vývoji vzhledu Macintoshe se podíleli talentovaní designéři Jerry Manock a Terry Oyama, kteří vypracovali několik sádrových modelů, které Jobs neustále vylepšoval. Chtěl, aby měl Mac ladné křivky, oblé hrany, působil roztomile a vypadal jako lidská tvář. Proto ona užší skříň a disketová mechanika situovaná pod obrazovkou. Dle mého osobního názoru se jim to, vzhledem k tehdejší době, podařilo na jedničku (Macintosh mám velmi v oblibě pro jeho hravý vzhled). Další součástí vývoje bylo výsledné prostředí samotného systému. Bitmapový grafický formát umožňoval vyvést systém v opravdu uživatelsky přívětivém provedení. Jobs trval na oknech se zaoblenými rohy namísto klasických ostrých. Všimněte si, že veškeré okna v dnešních Mac OS X mají taková okna – můžete si být jisti, že je to pozůstatek vize a představy samotného Jobse. Další novinkou, kterou umožňovala bitmapová grafika, a která měla být a byla zavedena, bylo použití několika druhů písem. A opět u toho stál Jobs. Při svých studiích si oblíbil hodiny kaligrafie a druhy písma, a tak musel mít ve svém Macu sbírku fontů. Jobsova posedlost po, byť sebemenším detailu a jeho dokonalosti, přiváděla jeho spolupracovníky k šílenství. Od svého otce se naučil, že i skryté části produktu, které nejsou vidět, musí být vyvedeny stejně kvalitně a důmyslně jako ostatní součásti produktu. V tomto duchu se nesl celý vnitřek počítače. Každá součást měla zvolené své místo s ohledem na uspořádání a vzhled. Například čipy na základní desce byly přesně uspořádány do jednotlivých řad. Dokonce byly zvoleny i speciální šroubky se zaoblenou hlavičkou. To bylo přesně to, co umocňovalo pocit jedinečnosti a vyjímečnosti jak z Macintoshe, tak z každého produktu Apple. Dalším ojedinělým řešením byla absence ventilátoru, díky čemuž byl provoz počítače velmi tichý, ovšem velmi často se přehříval. Vývoj počítače byl úspěšně dokončen po několika úmorných měsících ke konci roku 1983. Macintosh dostal do vínku softwarovou výbavu  System File 1.0 a Finder 1.0 zaváděné z diskety, dále několik programů jako MacWrite, MacPaint, MacDraw, MacProject a MacTerminal. Jeho technické specifikace byly následující:

– mikroprocesor Motorola MO68000 taktovaný na frekvenci 8MHz

– RAM 128 KB

– ROM 64 KB

– disketová mechanika pojímající 400KB diskety

– 9″ monitor s rozlišením 512 x 384 px

– 9 bitový mono zvuk

– váha 7,5 kg

– rozměry: v 34,5cm    š 24,4cm     h 27,7cm

Uvedení prvního Macintoshe na trh bylo naplánováno na 24. ledna 1984 a provázela jej první opravdová reklamní “masáž”, jejíž součástí se stala proslulá reklama režírovaná samotným Ridleym Scottem. Reklamě jako takové budeme věnovaj jeden z přístích článků. Počítač se dodával za cenu $2495 v kompletní balení s klávesnicí, myší, nepromokavou taškou na přenášení, obsáhlým manuálem a dokonce i instruktážní audiokazetou. Počítačová skříň byla opatřena v horní části madlem pro snadné přenášení. První Macintosh setrval na trhu jen do října roku 1985, kdy se jej do této doby od uvedení na trh prodalo půl milionu kusů. Prvotní prodeje nového počítače překonali věškeré odhady a předpoklady, ale později, po nasycení trhu, začala křivka prodejů nenávratně klesat. Macintosh byl po uvedení svého nástupce Macintosh 512k v říjnu 1984 přejmenován na Macintosh 128k.

Reklamní spot z roku 1984

[youtube OYecfV3ubP8]

Představení nového Maca samotným Jobsem

[youtube 2B-XwPjn9YY]

 Na pobavení

[youtube tmRJ649ICPU]

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

9 Komentáře

    1. Nejsem si jistý na 100%, ale mám za to, že zcela první model Macintosh 128k nepodporoval žádné aplikace třetích stran. Dle mého se hra pong objevila až u modelu Macintosh+ popřípadě Macintosh Classic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button