Novinky

Warren Buffett se zbavuje akcií IBM. Místo toho navyšuje podíl v Applu

Druhý nejbohatší člověk planety – Warren Buffett, který ke svému bohatství přišel díky prozíravým investicím, povzbudil nejednoho držitele akcií Applu. Majitel investiční společnosti Berkshire Hathaway totiž v uplynulém roce výrazně navýšil svůj podíl v této firmě. Sedmaosmdesátiletý byznysmen je totiž ve světě investic respektovanou osobností, jehož sázky na budoucí růst firem se obvykle vyplácí.

Podíl v momentálně nejhodnotnější společnosti světa zvedla Berkshire Hathaway o 23 procent a dnes tak drží 165 milionů akcií, jejichž hodnota dosahuje 28 miliard dolarů. Pokud současná tržní kapitalizace Applu dosahuje 877 miliard dolarů, činí Buffettův podíl ve společnosti 3 procenta. V současné době ovšem Buffettův investiční fond prodal 94 procent podílu společnosti IBM, kde nyní vlastní dva miliony akcií.

Volkswagen hledá inspiraci u Applu. Chce vyrábět ty nejlepší elektromobily na světě

V jednom z loňských rozhovorů se Warren Buffett nechal slyšet, že Applu věří více, než IBM, což je také důvod proč se rozhodl své portfolio upravit. “IBM je velká a silná společnost, ale také má velmi silné konkurenty,” řekl loni muž, kterému se často přezdívá věštec z Omahy. Velkým lákadlem pro investory je v případě Applu jeho obrovský a dalo by se říci také zaručený zisk, který firma díky pohádkovým maržím pravidelně generuje.

Tento fakt zřejmě přesvědčil i známého investora, který je obvykle v investování do technologií opatrný. To dokládají i jeho nedávna slova o Bitcoinu, kdy řekl, že virtuálním měnám nevěří a rozhodně do nich nehodlá investovat.

Zdroj

Michal Benatzky

Vystudovaný novinář, který uvízl ve sféře marketingu. Kromě toho i hrdý redaktor ceskymac.cz. Nejraději píše o technologiích, chytrých vychytávkách a občas i o ekonomice a kryptoměnách. V létě kolo, v zimě lyže.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button