AktualityNovinky

Apple musí za porušení patentů zaplatit 625 milionů dolarů

Minulý týden jsme vás informovali o žalobě proti Applu, kterou vznesla texaská firma VirnetX za údajné porušení patentů a ochranných známek týkajících se zabezpečení komunikace. Ačkoliv byla tato žaloba považována za víceméně neopodstatněnou, VirnetX proti svému mnohem mocnějšímu rivalovi opět uspěl. Apple je tak podle rozsudku povinen zaplatit poškozené firmě 625 milionů dolarů (15,6 miliard korun).

15791-12267-15690-12114-160125-FaceTime-l-l

Soud, který rozhodl až nezvykle rychle se konkrétně týkal zabezpečení komunikace v aplikacích FaceTime a iMessage. Apple však od začátku tvrdil, že nárok menší společnosti na odškodné je naprosto neoprávněný. Původně navíc VirnetX žalovat svého soupeře o 532 milionů dolarů, nakonec se mu však podařilo vysoudit ještě větší odškodné.

VirnetX přitom není v soudních sporech s nejbohatší firmou světa žádným nováčkem. První soud těchto společností totiž proběhl už v roce 2012, kdy se texaské firmě také povedlo vysoudit 382 milionů dolarů. Soud však posléze nárok na peníze zamítl.

Zdroj

Michal Benatzky

Vystudovaný novinář, který uvízl ve sféře marketingu. Kromě toho i hrdý redaktor ceskymac.cz. Nejraději píše o technologiích, chytrých vychytávkách a občas i o ekonomice a kryptoměnách. V létě kolo, v zimě lyže.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button