FinderNovinkyTerminalTipy a triky

Deaktivace automatického ukončení aplikací v Mac OS X

Automatické ukončení aplikace je integrováno do operačních systémů Mac OS X Lion a Mountain Lion. O co se vlastně jedná? Funkce automatické ukončení aplikace vychází z myšlenky, že se aplikace po delší nečinnosti ukončí a přestane být aktivní, aby se uvolnili prostředky pro jiné úkoly. Vzhledem k tomu, že jmenované operační systémy využívají též funkci automatického ukládání, uživatel by tak teoreticky nikdy neměl postřehnout, že byla aplikace ukončena. Nebojte, o svá rozpracovaná data nepřijdete.

Tato funkce je tak pokročilá a důmyslná, že k její činnosti není třeba zásahu uživatele, proto je také pro většinu z nich velkou neznámou a to je vlastně dobře, neboť nám umožňuje soustředit se na svou práci a nezabývat se prací operačního systému.

Pro většinu uživatelů je to velmi užitečná funkce, ale pokud jste pokročilým uživatelem narazíte na jistá omezení, která vám automatické ukončení aplikace přinese. Jeden příklad za všechny, využívate SQL Developer pro databázi Oracle a při delší nečinnosti ztrácíte spojení se serverem. Zde je deaktivace automatického ukončování aplikací zcela na místě.

Zakázání automatického ukončení aplikací v Mac OS X

Spusťte Terminál a zadejte následující příkaz:

defaults write -g NSDisableAutomaticTermination -bool yes

Aby se projevily změny, restartujte aplikace využívající automatické ukončení.

Opětovné povolení automatického ukončení aplikací v Mac OS X

Do Terminálu zadejte tento příkaz:

defaults delete NSDisableAutomaticTermination

nebo tento:

defaults write -g NSDisableAutomaticTermination -bool no

Opět platí, že se změny projeví po restartu předmětných aplikací.

UPOZORNĚNÍ!!!

Veškeré změny provádíte na vlastní zodpovědnost, pokud nejste zkušeným uživatelem Mac OS X, raději do systému prostřednictvím Terminálu nezasahujte. Dnešní článek je věnován pouze úzkému spektru uživatelů Mac OS X.

Automatické ukončení aplikací je něco, co Mac OS X zvládá velmi dobře a doporučuje se ponechat operační systém plnit si své úkoly.

Zdroj: OSXdaily.com

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button