Novinky

iPhone 8 nabídne 3D laserový systém pro lepší ostření a rozšířenou realitu

Americký business magazín Fast Company tvrdí, že Apple chystá 3D laserový systém, který má být použit v nejnovějším iPhonu 8. Senzor má být umístěn na zadní straně telefonu a nabídne lepší hloubkovou detekci okolního prostředí. Na podobném principu funguje současný iPhone 7 Plus, který dokáže pomocí dvou objektivů a portrétového režimu oddělit blízko snímaný předmět od vzdálenějšího okolí a vytvořit tak efekt malé hloubky ostrosti známý ze zrcadlovek. Nový iPhone však zřejmě půjde v zažitých technologiích mnohem dále. 3D senzor má přispět k daleko přesnějšímu snímání rozšířené reality, což je vlastnost šitá přímo na míru ARKitu a aplikacím postaveným na této platformě. Spolu s tím se také výrazně zrychlí automatické zaostřování fotoaparátu.

Nejlepší na celé věci je fakt, že vše funguje na relativně jednoduchém fyzikálním principu. Laserový systém VCSEL (Vertical-cavity surface-emitting laser) vysílá paprsky světla, které se odrážejí od různě vzdálených objektů zpět k senzoru. Procesor vypočítá čas letu jednotlivých paprsků a podle toho určí hloubku ostrosti, kterou následně promítne do výsledného obrazu. Celá soustava je složena ze zdroje světla (laser VCSEL), čočky, snímače, procesoru a vychází jen na 2 dolary (46 Kč) za jeden iPhone.

Přestože jde o praktické a levné zlepšení, je otázka, zda se objeví už v letošním iPhonu. Podle nejnovějších informací se totiž Apple potýká s vážnými softwarovými problémy, které souvisejí právě se zařazováním nových technologických vylepšení v iPhonu 8.

V Applu zavládla panika. Vývoj iPhonu 8 trápí nepříjemné problémy

David Pravda

Blázen do veškeré mobilní techniky, fanoušek Applu, deskových her a dobrého fotbalu. Rád se věnuje urbex fotografii a geocachingu.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button