NovinkyZ historie Apple

1976 – Apple Computer a Apple I – počátek počítačové revoluce

 

Kolébkou pro budoucí nejhodnotnější společnost světa bylo Silicon Valley (Křemíkové údolí) v Severní Kalifornii v USA. Než začneme dnešní článek o Apple I podíváme se podrobněji na Silicon Valley. Proč takový název? Jednalo se území s největší koncentrací společností zabývajících se křemíkovými mikročipy a počítači vůbec. Díky armádním zakázkám tu byla započata technologická revoluce, která později dala vzniknout elektronickým a počítačovým společnostem, vývojářům videoher a mikročipů. Posuďte sami ze seznamu nejznámějších společností sídlících v Silicon Valey: Adobe Systems, Apple Inc., eBay, EA, Facebook, Hewlett-Packard, Intel, Logitech, Maxtor, nVidia, Symantec a Yahoo!.

Pojďme se vrátit zpět k Apple I. Nastává otázka podobající se úvaze o slepici a vejci – co bylo dřív Apple I nebo Apple Computer? Pravdou je, že práce na Apple I byly započaty ještě před založením společnosti, ale dokončen byl již pod její hlavičkou. Práce na vývoji prvního počítače započal Steve Wozniak, člen subkulturního Homebrew Computer Club, v reakci na uvedení nového Altairu. V červnu 1975 měl Woz sestavený funkční prototyp, respektive základní desku s čipem MOS Technology 6502 pro kterou napsal software. Bylo to poprvé kdy někdo stiskl klávesu a písmena se zobrazila na obrazovce. Jobs byl z Wozniakovo práce nadšený a začal také navštevovat Homebrew Computer Club, který sdružoval počítačové nadšence tehdejší doby. Jakousi etikou tohoto klubu bylo podělit se zadarmo s ostatními se svými výtvory či návrhy. To se však Jobsovi nezamlouvalo a snažil se najít způsob jak na jejich práci vydělat. Jeho vizí bylo schéma základní desky zdokonalit a prodávat jej zákazníkům. Přemluvil tak Woze, aby přestal rozdávat své náčrty a nápady. Vznikla myšlenka k založení společnosti, pro kterou bylo zapotřebí nalézt jméno. Netrvalo dlouho a Jobs přišel s názvem Apple Computer. Proč Apple? Protože Jobs tehdy držel jednu ze svých přísných diet, jejíž součástí byla častá konzumace jablka a také proto, že Apple bude v telefonním seznamu před Atari. Dalším kdo stál u zrodu společnosti Apple Computer byl Jobsův kamarád Ron Wayne, inženýr v Atari. Jobs si jej vybral proto, že Wayne již měl zkušenosti se svou vlastní firmou s videohrami. Po doladění podrobností trojice dne 1.4.1976 sepsala smlouvu o partnerství, ve které byly podíly rozděleny následovně: Jobs a Wozniak po 45% a Wayne 10%. Smlouva dále rozdělovala povinnosti: Wozniak – zodpovědný za elektrotechniku, Jobs – zodpovědný za elektrotechniku a marketing a Wayne – zodpovědný za technickou stránku a dokumentaci. Wayne však 11 dní po podpisu smlouvy z partnerství odešel. Měl obavy z vysoké půjčky, kterou dojednal Jobs. Jistě netušil jakou hodnotu by měl jeho tehdejší 10% podíl dnes.

Prezentace základní desky, kterou sestavil Woz s Jobsem, v Homebrew Computer Club oslovila Paula Terella majitele počítačového obchodu Byte Shop. Jobs s ním druhý den po prezentaci domluvil obchod na 50 kusů hotových základních desek po $500 za kus. Jobs se s Wozniakem dali do práce a v garáži domu Jobsových rodičů začali s výrobou základních desek. Prodej 50-ti kusů byl tak úspěšný, že zaplatil součástky na dalších 50 kusů. Poprvé tak byla společnost Apple Computer v zisku. Celkem se vyrobilo 200 kusů základních desek Apple I, které se dále prodávali za cenu $666,66 za kus. Wayne pro Apple Computer později vytvořil logo, které bylo vyvedeno dekoračním stylem viktoriánské ilustrace a zobrazovalo Newtona sedícího pod jabloní s citátem: Mysl provždy sama putující po podivných mořích myšlenek.

Základní deska Apple I oplývala těmito technickými parametry:

– mikroprocesor MOS Technology Motorola 6502 o frekvenci 1Mhz

– operační paměť 4 kB rozšiřitelná na 8 kB

– zobrazení 40 znaků na 24 řádcích

– ukládání dat prostřednictvím kazetového rozhraní rychlostí 1200bit/s.

Základní deska Apple I se neprodávala jako kompletní počítač. Skříň, připojení do sítě, klávesnici a “monitor” si zákazník musel opatřit sám. Zajímavostí jistě je, že dne 23.11.2010 byl počítač Apple I, tedy základní deska, originální krabice, faktura, návod na připojení příslušenství podepsaný samotným Stevem Jobsem, kazeta s Basic a manuál vydražen v aukčním domě Christies za v přepočtu 3,88 milionu Kč. Do dnešního dne se dochovalo asi 30 – 50 ks počítačů Apple I.

                   

 

 

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button