Recenze

Recenze sluchátek XPG PRECOG: kvalitní herní headset za férovou cenu

Herní sluchátka jsou nedílnou součástí příslušenství každého pořádného hráče. Já jsem dostal šanci vyzkoušet headset od firmy XPG, který nese název PRECOG. Sluchátka se mohou pyšnit skvělou kvalitou zvuku a jedinečným vzhledem. Headset jsem otestoval ve všech možných aspektech a jaký je vlastně výsledek?

První vybalení

Když jsem poprvé uchopil balení sluchátek, byl jsem překvapen jejich hmotností. Balení vypadá docela rozměrně, takže jsem očekával také adekvátní hmotnost. Ta ale byla o poznání nižší než můj předpoklad. Samotný obal sluchátek má zaoblený tvar a na sobě natisknuté logo značky XPG. Po otevření pouzdra už vidíme samotná sluchátka společně s nejrůznějším příslušenstvím – kabelový ovladač s USB-C a zvukovou kartou DSP, který zároveň nabízí širokou škálu ovládacích možností. V balení dále nechybí ani 3,5mm linkový ovladač a nalezneme zde i převodník USB typu A na USB typu C a také rozbočovač 3,5mm Jacku.

Design sluchátek

Samotný design sluchátek působí futuristicky a zároveň elegantně. Tomu samozřejmě napomáhají také kvalitní materiály. Mušle sluchátek mají červené podsvícení, tato barva však nelze změnit. Za zmínku stojí zajímavý design hlavového mostu, který se skládá ze dvou částí. Jedna z těchto částí doléhá na hlavu a druhá slouží jako spojení mušlí. Hlavový most je odpružený, většina uživatelů by tak neměla mít problém s dlouhodobým nošením sluchátek. Mikrofon se tradičně nachází na levé straně a je odnímatelný. Celkově jsou sluchátka velmi pohodlná a na uších krásně sedí. Polstrování na mušlích perfektně obejme uši, a i po velmi dlouhém používání se nedostavují nepříjemné pocity z otlačení.

Zdroj: XPG

Kvalita zvuku a mikrofonu

Sluchátka PRECOG rozhodně nepatří mezi nejdražší headsety, zvukovou kvalitou však i více náročné uživatele. Zvukový projev těchto sluchátek se mi opravdu líbí. Jelikož jsou XPG PRECOG zaměřena zejména na hry, basy uslyšíte o něco méně. Celkový zvukový projev je krásně vyvážený. Středy a výšky jsou zřetelné a jasné, což samozřejmě ocení každý hráč. Sluchátka dále nabízí tři režimy zvuku – Music, 7.1 a FPS

Režim „Music“ nabídne klasický zážitek, se kterým nic nezkazíte. Vše je vyvážené a celkový požitek z hudby není vůbec špatný. Když zapneme funkci prostorového zvuku neboli mód „7.1“, pak teprve uslyšíme pravou sílu těchto sluchátek. Poslech začne být o mnoho živější a člověk dostane pocitu, že ho zvuk začne obklopovat. Poté je tady mód „FPS“, který je určený hlavně na FPS střílečky. Po zapnutí této funkce mi přišel zvuk značně plochý. Všechno znělo vzdálené, jako bych to slyšel přes zeď. Po chvíli hraní s tímto režimem jsem si zvykl, ale na hraní FPS her mi přišel prostorový zvuk o mnoho lepší.

Zdroj: XPG

Tyto režimy jsou určitě plusem a zvuk je na danou kategorii velmi kvalitní. Po chvíli používání módu FPS jsem si na plochý zvuk zvykl, ale pořád preferuji klasický Music, nebo 7.1. Zvuk je rozhodně určený spíše na hry. Hudba z nich nezní vůbec zle, nicméně je znát, že tohle není jejich parketa.

Při hrách je potřebná hlavně komunikace, a proto jsou sluchátka vybavena mikrofonem. Kvalita mikrofonu nejde samozřejmě srovnávat se studiovým vybavením, ale obecně lze říct, že kvalita mikrofonu odpovídá dané cenové relaci. Mikrofon nabídne funkci ENC (Environmental Noise Cancellation), která se postará o potlačení jakéhokoliv šumu, který by mohl ostatní hráče rušit. Když jsem používal mikrofon bez funkce ENC, občas bylo slyšet vysoké pískání, které bylo opravdu nepříjemné. Po zapnutí funkce ENC ale toto pískání už slyšet nebylo. Zvuk se zapnutým ENC je tišší, ale kvalita je pořád přijatelná.

Zdroj: XPG

Ovládání a připojení

XPG PRECOG nabízí rovnou dvě možnosti připojení k počítači. Připojením pomocí USB-C – v tomto případě můžeme využít již zmíněný ovladač se zvukovou kartou DSP. Na tomto ovladači můžeme přepínat výše zmíněné režimy. Můžeme také zapínat a vypínat podsvícení. Na ovladači je dále otočné kolečko, se kterým lze upravovat hlasitost a po jeho stisku se ztlumí mikrofon. Pomocí přepínače můžeme také zapnout funkci ENC, která se postará o potlačení šumu v mikrofonu. Když ale připojíme sluchátka přímo přes 3,5 mm jack, ztratíme tím možnost volby jednotlivých zvukových režimů. Pořád však můžeme ovládat hlasitost a vypnutí/zapnutí mikrofonu.

Rozhodně se tedy vyplatí připojení přes USB-C, protože nabídne větší škálu možností. V balení byl i převodník z USB-C do USB 3.0, takže s použitím této redukce můžete zapojit sluchátka i do klasického USB.

CeskyMac.cz (Autor: Sebastian Himmer)

Verdikt

Sluchátka jsem testoval několik dní a za tu dobu jsem došel k tomuto závěru. Zpracování sluchátek je opravdu výborné, nepůsobí nijak agresivně a červené podsvícení tomu všemu dodává zajímavý designový nádech. XPG PRECOG jsou také pohodlná, takže se hodí i pro delší seance před monitorem. Kvalita zvuku obecně není vůbec špatná, nicméně to nejlepší z nich dostanete zejména ve hrách.

Jediné slabší místo, který headset od XPG má, je mikrofon. S ohledem na cenu, která atakuje bezmála 3 000 korun bych očekával o dost kvalitnější mikrofon. Přece jen nejsou sluchátka nejlevnější a kvůli zaměření na hry, kde je bezprostředně nutná komunikace, bych ocenil lepší kvalitu. Abych ale nebyl až zbytečně kritický, mikrofon se dá samozřejmě použít a nebude vaše spoluhráče nijak zásadně rušit Pokud tedy hledáte herní sluchátka se zajímavým poměrem cena/výkon, tak s XPG PRECOG rozhodně nešlápnete vedle.

 

XPG PRECOG

2999,-
8.9

Design & zpracování

9.0/10

Komfort

10.0/10

Kvalita zvuku a mikrofonu

7.5/10

Cena

9.0/10

Plusy

  • Pohodlná konstrukce
  • Kvalita zvuku
  • Elegantní zpracování
  • Délka připojovacích kabelů

Mínusy

  • Kvalita mikrofonu
  • Skladnost

Sebastian Himmer

Mám rád vše co alespoň trošku obsahuje počítače. Programátor vytvářející hry a obrovský fanoušek Applu! Počítače mě zajímají už od dětství. Velký fanatik počítačových her. Hrdý redaktor webu ČeskýMac. iPhone XR v kapse, Macbook Air na stole.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button