AktualityNovinky

Analytici se shodují: Prodeje iPhonu se v letošním roce mohou propadnout o desítky procent

Ke stále častějšímu předpokladu, že prodeje jablečných smartphonů čeká v letošním roce výrazný propad se připadávají další jména. Zasvěcený analytik Gene Munster totiž také očekává, že Apple před sebou nemá příliš úspěšný rok. Pro nejhodnotnější značku světa je to o to překvapující zpráva, uvážíme-li, že společnost z Cuppertina pokles prodejů svého telefonu ještě nikdy v historii nezaznamenala. Od svého představení v roce 2007 se totiž počet prodaných iPhonů jen zvyšoval.

iPhone-trio1

Na podobné prognózy analytiků zpravidla velmi rychle reagují akciové trhy. Dá se tak předpokládat jejich další pokles a to i přes to, že akcie AAPL se za poslední měsíce už propadly o 26 procent, což v hodnotě celé společnosti představuje pokles v řádech desítek miliard dolarů.

Nezbývá tedy než doufat, že v září Apple představí v podobně nového iPhonu 7 opravdovou revoluci a ne jen slabý upgrade stávající generace. Právě toto může být jeden z důvodů participovaného poklesu prodejů. Současné modely 6s/Plus totiž mnohé uživatele z přechodu na novou generaci nepřesvědčily. Jako další důvody se nejčastěji uvádí nejistý vývoj čínské ekonomiky a fakt, že Applu už pomalu docházejí trhy, na které by mohl expandovat.

Na závěr nezbývá než dodat, že ještě čekáme na vyjádření nejuznávanějšího analytika na Apple – Ming Chi Kua, pak už lze s trochou nadsázky tvrdit, že pokles prodejů iPhonů v letošním roce je hotová věc.

Zdroj

Michal Benatzky

Vystudovaný novinář, který uvízl ve sféře marketingu. Kromě toho i hrdý redaktor ceskymac.cz. Nejraději píše o technologiích, chytrých vychytávkách a občas i o ekonomice a kryptoměnách. V létě kolo, v zimě lyže.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button