Okénko do minulostiZ historie Apple

1991 – StyleWriter

1.3.1991 představil Apple první inkoustovou tiskárnu pro domácí použití nazvanou StyleWriter. Byl to též jeden z posledních počinů na poli domácího tisku, ale o tom až v článcích věnovaným nástupcům tohoto modelu. StyleWriter nahradil jehličkové tiskárny z řady ImageWriter a to za mnohem lepší produkce tiskové kvality. StyleWriter byla překapotovanou tiskárnou od Canonu, jak bylo zvykem u předešlých modelů. Canon ve své době produkoval vynikající technologii a pro Apple bylo mnohem výhodnější takovou technologii převzít než vyvíjet svou vlastní.

Jak již bylo zmíněno, nová tiskárna byla určena pro domácí použití, ovšem nabízela parametry rovnající se téměř laserové kvalitě. Tepelná inkoustová technologie umožnovala tisk až při 360 DPI. K jejím přednostem jistě patřil vysoce kvalitní tisk jak textu tak grafiky v černobílém režimu, nízká cena a velmi tichý provoz. Vyměnitelná inkoustová kazeta vytiskla až 500 stran a byla dodávána jak společností Apple (výrobce Canon, ovšem prodávána pod značkou nakousnutého jablka – M8041G/B) tak přímo společností Canon (BC-02). Princip tisku spočíval v použití inkoustové kazety opatřené řadou drobných elektricky vytápěných komor, ve kterých probíhal výbuch páry, jenž poháněl kapku inkoustu na papír. Canon nazýval své tiskárny využívající tuto technologii jako Bubblejet. StyleWriter byla opatřena odnímatelným podavačem schopným pojmout až 50 listů papíru, ovšem tiskárna mohla být provozována i bez něj.

Zařízení bylo dodáváno kromě potřebných ovladačů též s 3,5″ disketou obsahující čtveřici TrueType fontů ( Times, Helvetica, Courier a Symbol), které byly vytvořeny ve spolupráci se společností Microsoft ve snaze vyhnout se placení vysokých poplatků společnosti Adobe za PostScript. StyleWriter též využíval nativní grafický jazyk pro Mac OS – QuickDraw, který umožňoval tisk přesně toho co bylo vidět na obrazovce tehdejšího Maca, tzv. WYSIWYG (“what you see is what you get”)

Podrobné technické údaje naleznete v přiložené tabulce.

Technické parametry
jméno/vývojové označení StyleWriter / Franklin, Mighty Mouse, Salsa, Tabasco
setrvání na trhu 1.3.1990 – 1.1.1993
cena $340
rozměry 31,75 cm výška, 33,65 cm šířka, 14,22 cm hloubka
váha 3,4kg
programovací jazyk QuickDraw
počet barev 1 – černá
počet stran za minutu 1 – rychlý tisk, 0,5 kvalitní tisk
maximální rozlišení tisku 360 DPI
použitá cartridge Apple (výrobce Canon) M8041G/C, Canon BC-02
procesor neinstalována
ROM neinstalována
RAM neinstalována
porty serial
příkon 23W

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

Jeden komentář

  1. Dodnes mám, ale bohužel nefunkční – funkční mám StyleWriter II. Zajímal by mmne článek o takovém tom malém černém přenosném StyleWriteru k PowerBookům z let tuším tak 1995-1997.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button