NovinkyOkénko do minulostiZ historie Apple

1990 – Apple Keyboard II / Apple Extended Keyboard II

V dnešním článku si představíme hned dvě jablečná zařízení, konkrétně dvě klávesnice, nesoucí názvy Apple Keyboard II a Apple Extended Keyboard II. Jak je z jejich názvu patrné, jedná se o druhé generace těchto zařízení, které společně spatřila světlo světla v říjnu roku 1990 jako příslušenství k právě představeným počítačům Macintosh Classic a LC. Těmto modelům počítačů se budeme věnovat v některých z nadcházejících článků.

Apple Keyboard II – M0487

Tuto klávesnici lze považovat za základní model. Nová generace s sebou přinesla kompaktnější rozměry díky novému pouzdru a rámu. Další příjemnou změnou oproti předchůdci byl stavitelný úhel sklopení klávesnice. Klávesnice disponovala celkem 81 klávesami, z toho 48 alfanumerickými, 18 numerickými, 4 kurzorovými a jednou pro zapnutí Maca.

Apple Extended Keyboard II – M0312, M3501

Extended neboli rozšířená klávesnice disponovala celkem 105 klávesami, z toho 48 alfanumerickými, 18 numerickými, 4 kurzorovými, 15 funkčními speciálními a jednou pro zapnutí Maca. Oproti své předchůdkyni se nový model pyšnil, stejně jako Apple Keyboard II, stavitelným úhlem sklopení klávesnice.

Pojďme si připomenout některé z vlastností, které tuto klávesnici rozšířili?

  • uzamčení klávesnice Caps Lock v dolní poloze
  • větší mezery mezi funkčními klávesami v horní řadě
  • mechanismus stisku kláves
  • zvuk mechanismu
  • příjemný stisk

Obě uvedené klávesnice využívali k připojení k Macintoshi ADB port. Model Extended disponoval jedním ADB portem přímo v těle klávesnice pro připojení jablečné myši.

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

3 Komentáře

  1. Se mi líbí, když mají klávesnice pěkný zvuk. To je poté radost psát. Např. můj MacBook 08 Unibody má nádherný zvuk a ten mezerník, to je neskutečné 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button