Články

Do iOS a iPadOS byla přidána zpráva o soukromí v aplikacích. K čemu tato funkce slouží a jak ji používat?

Jedním z hlavních hesel Applu je soukromí, a proto se téměř vždy při představení nových verzí systému objeví další funkce, která má soukromí uživatelů posunout ještě o kousek výš. V iOS 14 se jednalo o možnost zákazu sledování napříč aplikacemi, což bez pochyby vyvolalo velký rozruch u firem jako Google a Facebook, které vydělávají převážně na personalizované reklamě a tímto krokem byli připraveni o značnou část zisků. Minulý rok ale Apple přidal další funkci, a to uvedení zprávy o soukromí v aplikacích. Nakonec se tato novinka dostala do iOS a iPadOS bohužel až koncem roku s aktualizací na verzi 15.2, čekání se ale vyplatilo a finální verze této funkce je dotažená na opravdu vysokou úroveň. K čemu je ale dobrá a proč byste ji měli začít používat?

Foto: Apple

Určitě se vám už někdy stalo, že po vás aplikace chtěla přístup k fotografiím, souborům či kontaktům. Pokud jste tuto žádost povolili, tak měla daná aplikace trvalý přístup k těmto datům a mohla je číst kdykoliv bez vašeho vědomí. Tento fakt se ale s příchodem zprávy o soukromí v aplikacích mění, jelikož nyní můžete jednoduše zjistit, kdy byla vaše data naposledy použita. Stačí pouze přejít do Nastavení –> Soukromí –> Zpráva o soukromí v aplikacích a následně uvidíte v sekci Přístupy k datům a čidlům jednoduchý přehled aplikací, které vám po rozkliknutí ukáží, k jakému typu dat a v jaký čas přistoupili.

Zpráva o soukromí v aplikacích: bič na neposlušné aplikace a weby

Podle těchto dat můžete poté zjistit, zda daný software přístupu k datům a senzorům nezneužívá. Je tedy jasné, že není v pořádku, když některá z aplikací využívá tyto data či senzory v dobu, kdy jste daný software vůbec nevyužívali. V případě, že by s oprávněním aplikace nepatřičně nakládala doporučuji dané oprávnění zakázat. Po přidání Zprávy o soukromí v aplikacích se ale pravděpodobně začnou aplikace chovat lépe, jelikož nyní mohou být při nekalém zacházení s oprávněními jednoduše odhaleny.

Pokud by vám nevyhovovalo seřazení položek dle nedávného přístupu, tak můžete zvolit i řazení podle abecedy. Abecední seřazení se může hodit v případě, kdy máte na zařízení nainstalovanou spoustu aplikací. Seznam se totiž může následně stát hodně dlouhým a nepřehledným a najít poté jednu konkrétní položku by mohlo být velice zdlouhavé. 

Dále je velmi důležité, že v této funkci nejsou pouze aplikace třetích stran, ale i ty systémové, čímž Apple jasně ukazuje, že jeho software v tomto ohledu nemá výjimku. Systémové aplikace totiž nepotřebují povolit oprávnění, aby se k daným datům či senzorům mohly dostat. Mají k nim jednoduše volný přístup a vy teď můžete sledovat kdy k těmto datům a senzorům přistoupily. Tímto krokem Apple bez pochyby zvyšuje transparentnost a důvěryhodnost nejenom této funkce, ale i samotných systémů iOS a iPadOS.

Pod Přístupem k datům a čidlům se nachází další sekce, která přináší přehled o síťových aktivitách aplikací a webových stránek. U každé položky pak vidíte kolikrát a k jakým doménám se připojila. Pokud se k jedné doméně připojuje více aplikací a webových stránek, tak to může znamenat, že o vás posílají data za účelem personalizované reklamy. Pokud by se vám tento fakt nelíbil, tak můžete aplikace odinstalovat nebo přestat chodit na dané webové stránky. Jiné řešení zatím bohužel není, protože zakázat připojení k jednotlivým doménám není v této funkci možné. 

Mějte přehled nad svým soukromím

Pokud byste chtěli všechny statistiky z této funkce uložit či sdílet s jinými uživateli, tak stačí přejít na hlavní obrazovku této funkce a vpravo nahoře klepnout na tlačítko sdílení. Poté se vám zobrazí klasická nabídka sdílení včetně možnosti uložení do souborů. Právě uložení může být dobré ve chvíli, kdy si daná data chcete uchovat dlouhodobě, jelikož v samotné funkci jsou dostupné údaje pouze za poslední týden a starší se automaticky mažou.

Foto: Unsplash (autor: Jeremy Bezanger)

Jestliže by se vám Zpráva o soukromí v aplikacích nelíbila a chtěli byste ji vypnout, tak můžete přejít do samotné funkce v nastavení v sekci soukromí a na úplně na konci je možnost Vypnout zprávu o soukromí v aplikací. Na tu stačí už pouze kliknout a potvrdit svoje rozhodnutí kliknutím na “OK.” Po vypnutí se z vašeho zařízení smažou veškeré statistiky. V případě opětovného zapnutí budou tyto statistiky prázdné jako při prvním zapnutí této funkce. Vypínat však Zprávu o soukromí v aplikacích z vlastní zkušenosti nedoporučuji, jelikož vypnutím nepomůžete téměř ničemu, nespotřebovává totiž téměř vůbec žádnou energii či mobilní data. Nikdy navíc nevíte, kdy se vám budou tyto statistiky hodit. 

Ačkoliv je Zpráva o soukromí v aplikacích skvělým nástrojem, tak není všemocná a přístup k těmto osobním datům neblokuje. Proto bych rád vyzval všechny uživatele Apple produktů, aby se podívali do sekce soukromí v nastavení, prošli jednotlivé kategorie a ujistili se, že má každá aplikace povolené pouze položky, které jsou nezbytné pro fungování. Někdy jsou totiž žádosti o povolení absolutně nesmyslné a vůbec nesouvisejí s činností daného softwaru.

Tomáš Kočí

Student elektrotechnické školy, který doslova propadl technologiím všeho druhu. Jeho největší vášní jsou počítače, mobilní telefony a audio technika, a samozřejmě také vše, co souvisí se společností Apple. Volný čas tráví hraním na trubku a na bicí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back to top button