Okénko do minulostiZ historie Apple

1985 – ImageWriter II

ImageWriter II SheetFeeder

Jehličková tiskárna ImageWriter II, která byla nástupcem modelu ImageWriter, vstoupila na trh v září 1985 a přinesla několik zajímavých změn. Tou hlavní prošla konstrukce krytu, která byla vyvedena v novém designu. Nové tělo umožňovalo připojit k tiskárně různé nástavby, jako například podavač papíru ImageWriter II SheetFeeder – viz. obrázek vpravo. Z technického pohledu došlo hlavně ke zvýšení rychlosti tisku při zachování maximálního rozlišení 144 DPI, které zůstalo shodné s předchozím modelem. Tiskárna opět podporovala trojicí úrovní kvality tisku.

Návrh – rychlost tisku až 250 znaků za sekundu, používaný pouze pro textové návrhy, pro grafiku nevhodný, protože v tomto režimu tiskárna používá vlastní sadu vestavěných fontů a nepoužívá bitmapové podklady

Standartní – až 180 znaků za sekundu při rozlišení 75 DPI, vhodný pro každodenní tisk

NLQ (Near Letter Quality – kvalita téměř srovnatelná s předlohou) – až 45 znaků za sekundu při rozlišení 144 DPI

Uvedené režimy tisku bylo možno navolit hardwarově přímo na tiskárně, popřípadě prostřednictvím softwarového ovladače v Macintoshi. V hierarchii vždy převyšovalo softwarové nastavení režimu tisku na hardwarovým. Velkou novinkou, jenž ImageWriter II přinesl byla produkce barevného tisku. Ovšem nejednalo se o barevný tisk v takovém rozsahu jaký známe dnes, ale o tisk o sedmi barevných odstínech, vyžadující speciální inkoustovou pásku. Tiskárna byla opatřena vyrovnávací pamětí o kapacitě 2K RAM. Zajímavostí je, že tiskárna setrvala na trhu, v celkem třech revizích, až do roku 1996. První revizi jsme si již představili, pojďme tedy na druhou. Ta spatřila světlo světa v průběhu roku 1986 a jedinou změnou bylo použití sněhově bílého plastu v souvislosti s uvedením počítače Apple IIc. Třetí revize nazvaná ImageWriter II/L byla na trh uvedena v roce 1990. Ke slovu se dostaly drobné úpravy designu a výměna interního napájecího zdroje za přepínací napájení což přispělo k výraznému snížení hmotnosti. Kapacita vyrovnávací paměti vzrostla na 24K RAM. Tato revize setrvala na trhu až do zmíněného roku 1996.

Zmíním se také o neúspěšném modellu ImageWriter LQ, který byl představen v srpnu 1987. Jednalo se jehličkovou tiskárnu opatřenou celkem 27 jehličkami, která umožňovala tisk v rozlišení 216 DPI. Ovšem jejími pomyslnými hřebíčky do rakve se staly nespolehlivost, hlučnost a zvýšená produkce tepla při tisku vícestránkových dokumentů. LQ byla stažena z trhu v prosinci roku 1990.

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button