NovinkyZ historie Apple

1979 – Silentype

Ti, kteří server Český Mac navštěvují pravidelně jistě ví, že se v rubrice Okénko do minulosti, zaobíráme historickými modely Apple od samého počátku. Pozornější čtenář po publikovaných článcích, ve kterých jsme propírali Modrou krabičku, Apple I, Apple II a jeho modifikace, Apple III a Apple Lisa/Lisa2/Mac XL, jistě očekává článek věnovaný prvnímu Macintoshi. Na ten si však ještě musíte chvíli počkat, neboť tzv. pre-Macintosh éra není tak docela uzavřená a má stále co nabídnout. Možná vás napadá jednoduchá otázka: Co? Jistě ne další model počítače, ale některé z připojitelných, a ne tolik známých, zařízení.

Apple Silentype. První jablečná tiskárna byla představena v červnu roku 1979, na trh se však dostala až v březnu následujícího roku. Primárně byla určena pro model Apple III, kompatibilitu s modely Apple II a II+ zajišťovala karta se Silentype portem. Tisk probíhal na termální bázi na speciální papír o šířce 8,5cm, stočený do role, který tiskárna dokázala pokrýt 80-ti znaky na řádek. Samotný tisk zajišťovala termální zahřívající se hlava, pod kterou papír černal v daném místě. Intenzitu tisku bylo možné nastavit v celkem osmi krocích. Povrchově tiskárna vycházela z modelu Trendcom Model 200, od kterého se její zevnějšek lišil pouze označením a logem. Ovšem uvnitř přístroje, však proběhla malá revoluce v použití elektroniky. Zcela byl vypuštěn procesor a paměťové čipy, jejichž práci nově zastal software počítače. Zvláštností tiskárny bylo řešené napájení, které neprobíhalo přes samotný kabel či adaptér, ale přes kabel rozhraní. Zcela revoluční byla jistě jak cena samotné tiskárny, $599 oproti cenám konkurenčních přístrojů, přesahující tisíc dolarů, tak velmi tichý chod, jenž byl zajištěn použitou technologií – žádné hlasité jehličky, ale pouze tiše otáčející se válec posunující papír. Další příjemnou vlastností byly velmi malé rozměry. Ale, aby jsme něpěli jen samou chválu, je nutné zmínit i stinné stránky tohoto přístroje. Vzhledem k použití termální technologie, nebyl tisk nijak kvalitní a trvanlivý a nehodil se tak k archivačním účelům. Dalším mínusem byla jistě pořizovací cena speciálního papíru. Tiskárna Silentype setrvala na trhu do října roku 1982, kdy jej vystřídala první jehličková tiskárna Apple Dot Matrix.

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button