Novinky
Trendy

Apple představil nový iPad Pro: revoluce se vším všudy

Kromě nového MacBook Air a Mac mini, které Apple na dnešní konferenci představil, ukázal kalifornský výrobce i zcela nový iPad Pro. Ten kompletně mění zaběhnuté standardy a přináší především přepracovanou konstrukci, Face ID a druhou generaci Apple Pencil.

Rozměry: zcela přepracovaný a tenčí, než kdy dřív

Ale pěkně popořádku. Nový iPad Pro nabídne zcela nové tělo, které je nyní zaoblenější, čímž konečně zapadá do rodiny nové generace iPhonů X, XS a Xr. Oproti minulé generaci iPadu Pro je také o 0,2 milimetrů tenčí, což na první pohled nemusí vypadat jako velký rozdíl, praxe ale může ukázat pravý opak. Tím nejdůležitějším na každém moderním zařízením je displej. Ten je nyní takzvaně bezrámečkový a Apple tak opět navazuje na rok starý iPhone X, který s tímto trendem přišel jako první. Nové iPady pro budou nabízeny ve dvou velikostech (11 a 12,9 palců), přičemž 11palcová varianta bude mít podobné rozměry jako současná generace iPadu Pro s 10,5 palci. 12,9palcová varianta pak bude menší, než aktuální verze.

Apple A12X Bionic a Face ID

Spekulovalo se o tom už několik měsíců, až nyní je to však potvrzené. iPad Pro poprvé v historii přináší Face ID (odemykání zařízení pomocí obličeje). K tomu mu sekunduje srdce celého iPadu, procesor A12X Bionic. A12X Bionic je vyroben pomocí 7nm technologie a ve svém těle skrývá více než 10 miliard tranzistorů. Podle Applu je tento procesor schopen zvládnout až 5 bilionů operací za sekundu, což je přibližně o 35 procent více, než nabídla loňská A11. Silný procesor jde samozřejmě ruku v ruce s lepším a rychlejším strojovým učením, na čemž si Apple poslední roky zakládá.

Nové USB-C a druhá generace Apple Pencil s gesty

Novinkou, a trochu neočekávanou, je nový konektor USB-C, který nahrazuje dosavadní Lightning. Kalifornský gigant na své keynote několikrát ukazoval propojení nového iPadu Pro s monitory a tím umožňující větší efektivitu při práci. Zdá se tedy, že iPady jdou čím dále více ve směru přenosných počítačů a bude zajímavé sledovat, kam se tento trend za pár let opravdu posune. Další velký posun zaznamenala Apple Pencil. Ta je nyní nabízena ve své druhé verzi a umožňuje bezdrátové nabíjení nebo nová gesta. Apple je demonstroval například v nativní aplikaci poznámky, kdy pomocí dvojitého poklepání na tělo Apple Pencil aktivujete například gumu. Zkrátka a dobře, vývojářům se zase otevírají nové možnosti využití tohoto revolučního pera a je jen na nich, jak jej dokáží využít.

Aplikace, to je oč tu běží

Pokud procesor vytváří celkový dojem z rychlosti daného zařízení, pak je tady ještě jeden aspekt, proč iPhony a iPady rádi používáme. Řeč není samozřejmě o ničem jiném než o aplikacích. Apple nám na kofnerenci ukázal vylepšený průmyslový software AutoCad, který díky svému výkonu zvládne vykreslování i obrovských výkresů. Nově byl představený taktéž Adobe Photoshop, který se v App Storu objeví v průběhu roku 2019. Podle ukázek však půjde o více než důstojnou konkurenci vůči Affinity Photo. Výkon iPadu Pro demonstroval kalifornský výrobce také na hře NBA za kterou stojí tvůrci z vývojářského studia 2K Games. A podle ukázek se máme opravdu na co těšit.

Cena a dostupnost

Předobjednávky nových iPadů Pro startují již dnes, dostupné budou 7.11.2018. Cena za základní 64GB variantu 11palcového iPadu Pro startuje na 799 dolarech (cca 18 200 Kč bez DPH). 12,9placový iPad Pro pak vychází na 999 dolarů (cca 22 800 Kč bez DPH). iPady Pro budou dostupné v 64, 256, 512 a nově také 1TB variantě.

Redakce

Internetový magazín věnující se platformě Mac a iOS. Každý měsíc návody, recenze, tipy a triky pro Váš Mac, iPhone, iPad a Apple Watch.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button