NovinkyRecenze

Bezdrátová sluchátka Trust Urban Sila: Dejte sbohem drátům

Doba bezdrátová nevyhnutelně přichází. Technologické společnosti představují stále více produktů, které kabely a dráty nepotřebují. Jedním z nejčastějších výrobků, kterých se tato mála revoluce týká, jsou bezesporu sluchátka. A právě bezdrátová sluchátka z dílny Trust dorazily na test do naší redakce.

Hned na úvod si neodpustím jedno přiznání. Dosud jsem používal klasická sluchátka, která jsou s telefonem spojena postaru, tedy drátem. K iPhonu v kapse a Apple Watch na ruce mi tak přibylo další zařízení, které je třeba nabíjet. A aby toho nebylo málo, každý z těchto tří kusů elektroniky má vlastní nabíječku. Takže není úplně od věci s trochou nadsázky říci, že mít ve všech třech zařízeních s velmi odlišnou výdrží vždy alespoň uspokojivě plné baterie a nestarat se tím pádem o výdrž, už vyžaduje trochu logistických znalostí. Tento test tak nebyl jen zkouškou konkrétních sluchátek, ale také pokusem, zda se konečně odhodlám k přechodu na sluchátka bez drátu.

První dojem

V balení najde uživatel kromě samotných sluchátek také náhradní špunty, nabíjecí microUSB kabel, stručný návod a papír se záručními podmínkami. Více toho ani potřeba není. Trojice gumových špuntů je v případě sluchátek Trust Sila obzvlášť důležitá. Díky netradičnímu tvaru je totiž nezbytné, aby byla jeho velikost ideální.

Sluchátka jsou vyrobena z příjemného plastu, který nepůsobí bytelným. Kromě černého provedení s černobílým drátem, které jsme měli k dispozici my, jsou tato sluchátka k dostání také v zelené variantě. Blíže pravému sluchátku pak najdeme ovladač s integrovanou baterií. Jeho váha není nijak zbytečně vysoká a proto není při nošení sluchátek nijak obtěžující. Na ovladači se nacházejí jen tři tlačítka. Dvě ovládají hlasitost a třetí má na starosti všechno ostatní. Pomocí něj tedy sluchátka Trust Sila zapnete a spárujete. Pohodlné je automatické spojení s telefonem po každém připojení sluchátek, není tedy nutné pokaždé zajíždět do menu Bluetooth. Stav párování indikuje led dioda.  V případě hledání zařízení střídá červenou a modrou barvu. Když je proces úspěšný, svítí jen modře.

Prostřední tlačítko našlo své uplatnění také při obsluze hovorů. Jeho jednoduché stisknutí hovor příjme, třísekundové podržení naopak příchozí volání ihned položí. Sluchátka také dokáží sama zvukovou zprávou ohlásit své zapnutí, připojení k zařízení nebo vybitou baterii. Právě toto hlášení ovšem příliš k užitku není. Sluchátka se totiž zcela vypnou jen několik málo minut poté, co vybitou baterii ohlásí. Naprogramovat hlášení o nízkém stavu baterie například 15 minut před jejich úplným vybitím by jistě bylo k většímu užitku. Příliš se nedá spolehnout ani na indikátor stavu baterie na displeji telefonu. Co se zdá jako polovina stupnice, může totiž během několika minut znamenat již zmíněnou hlášku a následné vypnutí zařízení.

Z ucha prostě nevypadnou 

Za co si ale bezdrátová sluchátka Sila zaslouží jednoznačnou pochvalu, je jistota, se kterou drží v uších. To mají na svědomí zejména gumové nástavce na samotném špuntu, které obejmou ucho takovým způsobem, že z ucha zkrátka nevypadnou. To z těchto sluchátek dělá ideálního společníka na běhání nebo ostatně na sport obecně. U sluchátek AirPods, která Apple standardně dodává ke svým výrobkům se říká, že vám tato sluchátka díky svému specifickému tvaru padnou perfektně do ucha, nebo máte zkrátka smůlu. Nic mezi tím. V případě sluchátek Sila si ale troufám tvrdit, že tento kousek elektroniky padne do ucha každému.

Co tomuto výrobku přidává jeho ergonomie, ztrácí díky jinému, neméně důležitému aspektu. A tím je výdrž baterie. Výrobce směle prohlašuje, že sluchátka na jedno nabití vydrží zhruba 5 hodin. Pokud jsou jen zapnuté a nehraje z nich hudba, tak možná. Při opravdovém poslechu je však reálná hodnota podstatně nižší. Nebyla by od věci implementace funkce, která by sluchátka po nějaké době nečinnosti automaticky vypla. Do plna se zařízení nabije za 2 hodiny. O stavu nabíjení opět informuje dioda.

Zvukový projev 

Zvukový projev těchto sluchátek rozhodně neurazí, spíše naopak. A to zejména při srovnání poměru ceny a výkonu. Sluchátka výborně tlumí okolní zvuky a nabízí velmi solidní zvukový výstup. Na svou velikost slušně basují a hladina šumu je bez problému snesitelná. Jen výšky jsou možná trochu zastřené. Po několika hodinách v uších může být ovšem může nastat problém. Právě díky způsobu, jakým sluchátka drží na hlavě, se ucho po čase otlačí. Jde samozřejmě o subjektivní závěr, se kterým se jiní uživatelé potýkat nemusejí.

Verdikt 

Jak už bylo řečeno, v dané cenové hladině se jedná o velmi slušný produkt. V českých obchodech lze totiž sluchátka Trust Sila pořídit za cenu kolem 600 korun. V kombinaci s bezdrátovým řešením to můžeme označit za výhodnou nabídku. Nabízí se také srovnání s bezdrátovými sluchátky společnosti Lamax, které jsme před rokem také testovali. Lamax Prime P-1 nabízí přesvědčivější zpracování a možnost připnout si sluchátka díky magnetům kolem krku. Trust Sila jsou oproti tomu o několik stokorun levnější a mnohem lépe drží v uchu.

A ano, drátová sluchátka už nechci ani vidět.

Trust Wireless Earphones Sila

7.6

Zpracování

8.0/10

Design

7.0/10

Uživatelský zážitek

8.0/10

Cena

9.0/10

Výdrž

6.0/10

Plusy

  • Důmyslně řešené nástavce
  • Cena/výkon
  • Slušný zvuk

Mínusy

  • Výdrž baterie
  • Nenabízí funkci automatického vypnutí

Michal Benatzky

Vystudovaný novinář, který uvízl ve sféře marketingu. Kromě toho i hrdý redaktor ceskymac.cz. Nejraději píše o technologiích, chytrých vychytávkách a občas i o ekonomice a kryptoměnách. V létě kolo, v zimě lyže.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button