AktualityNovinky

Apple věnoval 27 milionů na irský výzkum pro získávání energie z mořských vln

Apple se nevzdává svých plánů na pokrytí energetických nároků firemní infrastruktury z výhradně obnovitelných zdrojů. Ačkoliv se největší pozornost soustředí na solární a větrnou energii, sekce životního prostředí hledá další možnosti, jak efektnivně napájet nově vznikající datová centra. Jedno takové právě roste v irském městě Aherny. Hlavním zdrojem energie se mají stát mořské vlny z nedalekého zálivu Galway, který je součástí stejnojmenného hrabství.

wave_energy_galway_irelandApple za tímto účelem věnoval 1 milion eur (27,1 mil. CZK) energetickému úřadu (SEAI) na podporu výzkumu využívání vln. Firemní politika si vzala za cíl nelehký úkol, kterým je nahrazení konvenčních řešení za plně obnovitelné zdroje. Zelené smýšlení se Apple snaží přenést na své hlavní obchodní partnery, kteří zajišťují dodávky klíčových komponent.

Využití mořských vln a proudů je stále na svém počátku, nicméně princip vychází z plováků či pontonů na vodní hladině. Vzniklý pohyb zapříčiněný vlněním, se mechanicky mění na točivý, který pohání integrovaný generátor.

Zdroj

Richard Streit

Pisálek, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří cestování, rodina, elektronická hudba, příroda a moderní technologie.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button