Okénko do minulostiZ historie Apple

1991 – Macintosh PowerBook 100

Druhým počinem společnosti Apple na poli mobilních počítačů se stal, po neúspěšném modelu Macintosh Portable, nový Macintosh PowerBook 100, který byl veřejnosti představen 21.10.1991. Nikdo z Apple tehdy jistě netušil, že tímto modelem odstartují novou epochu jablečných počítačů, které do současné doby setrvávaly jen u počítačových stolů. Od této doby se stal Macintosh skutečně mobilním a plně přenosným. Doufám si tvrdit, že netušili, neboť do něj nebyly vkládané velké naděje a na vývoj nového Macintoshe PowerBook byl uvolněn pouhý $1.000.000 oproti 25-ti násobku, který byl vynaložen při vývoji modelu Macintosh Classic.

Po boku PowerBooku 100 byly představeny další dva modifikované modely s označením PowerBook 140 a 170, ale o těch si povíme v některém z příštích článků. Dnes se zaměříme na nejmenší a nejlevnější model – PowerBook 100.

Drahý, velký, težký a neúspěšný Macintosh Portable musel nahradit model s opačnými vlastnostmi. Při vývoji byl kladen důraz na střednědobou výdrž baterie – tehdy 2 hodiny, snadnou manipulaci a přenositelnost. Cílovým uživatelem PowerBooku se měli stát podnikatelé na cestách, spravující emailové účty a sdílející soubory se svým kancelářským Macintoshem. Tyto požadavky velmi dobře plnila dálková verze technologie AppleTalk.

Použitím lehčích plastů, menších olověných baterií, fyzicky menšího pevného disku, lehké pasivní 9″ obrazovky a absencí disketové mechaniky, byla hmotnost redukována na přijatelných 2,3kg (je na místě uvědomit si, že se nacházíme v roce 1991!). Zůstaňme na chvilku u nové obrazovky. O její výrobu se postarala společnost Sony a jak už víme disponovala úhlopříčkou o délce devět palců. Jednalo se o pasivní  monochromatický typ Matrix LCD panelu (Film SuperTwist Nematic – FSTN – Passive Matrix LCD), který zobrazoval 1-bitovou černou při rozlišení 640 x 400px.

PowerBook byl taktéž vybaven novými porty pro SCSI pevný disk – HDI-30 a HDI-20 pro disketovou mechaniku. Další změnou oproti předchozímu modelu Macintosh Portable bylo umístění klávesnice co nejdále od přední hrany počítače. Pod klávesou mezerník se nacházel nový trackball doplněný dvojicí tlačítek. Toto rozvržení se prakticky zachovalo do dnešní doby a umožňovalo pohodlé psaní na klávesnici s podpěrou zápěstí. V tehdejší době měla většina přenosných počítačů klávesnici co nejníže a tak docházelo k “lámání” zápestí, které nebylo při delším užívaní vůbec komfortní.

Uvnitř počítače se nacházela nová přepracovaná základní deska, opatřená známým procesorem Motorola MC68000 o taktu pracovní frekvence 16MHz, pamětí ROM o kapacitě 256KB a operační pamětí RAM o kapacitě 2MB, kterou bylo možno, prostřednictvím unikátního 70-pinového slotu, disponujícího rychlostí 100ns, rozšířit na celkem 8MB.

PowerBook 100 byl uveden na trh za cenu $2.500, která byla později snížena na $999, čímž došlo k raketovému růstu jeho prodejů. PowerBook 100 se tak stal low-endovým přenosným Macintoshem, tedy tím, co na tehdejším trhu rozhodně chybělo. Nový Macintosh provázela povedená reklama s basketbalovým hráčem Kareem Abdul-Jabbarem, který hrál sám sebe jako trenéra po úspěšné a ukončené kariéře, který cestuje se svým PowerBookem. Cílem této reklamy bylo zdůraznit kompaktnost malého Macintoshe. Uvedením PowerBookové trojice modelů 100, 140 a 170 se společnosti Apple podařilo sesadit tehdejšího lídra na poli přenosných počítačů – společnost Toshiba. Řada PowerBook byla natolik úspěšná, že prostřednictvím budoucích modelů setrvala na trhu až do roku 2006, kdy byl představen první MacBook. Společnosti Apple se tak podařilo změnit a ovládnout další odvětví počítačového průmyslu – přenosné počítače.

Zajímavostí na závěr může být fakt, že kompaktní rozměry PowerBooku 100 byly překonány až s modelem PowerBook G4 – Titanium, tedy až po deseti letech. V následující tabulce jsem tradičně uvedeny technické parametry.

Technické parametry
název/označení projektu Macintosh PowerBook 100 / Asahi, Derringer, Rosebud
modelové označení není známo
procesor/koprocesor Motorola MC68000 – 16 MHz / žádný
registry/sběrnice/adresování 32-bitové/16-bitové/32-bitové
ROM 256KB
RAM 2MB PSRAM integrované na základní desce + 1 x 70-pinový slot, rychlost 100ns, celkem 8MB RAM
rozšiřující sloty 40-pinový SCSI, interní 20-pinový pro volitelnou modemovou kartu
GPU / monitor integrováno do základní desky / 9″ monochromatický pasivní Matrix LCD – Film SuperTwist Nematic
dustupná rozlišení 640 x 400px, 1-bitová černá
disketové jednotky žádná
pevné disky volitelný, interní o kapacitě 20 – 40 MB, rozhraní SCSI
operační systém 7.0.1 / max. 7.5.5
porty / zvuk 1 x ADB, 1 x mini DIN-8 (tiskárna), HDI-30 (externí disk), HDI-20 (disketová jednotka), 1 x 3,5 jack konektor (zvukový výstup) / 1 vestavěný reproduktor
příkon / baterie 17 Wattů / 2,5 Ah, olovo
rozměry/váha výška 4,6cm, šířka 28cm, hloubka 22cm / váha 2,3 kg
cena $2500, později $999
setrvání na trhu říjen 1991 – srpen 1992

[youtube EIQ7HUe8W3c]

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

2 Komentáře

  1. Gulička byla opravdu mazec :-D, ale bylo to i překvapivě přesné. Měl jsem ( ještě mám ale má prasklý kabel u displaye ) PowerBook 170 a ten byl ve své době fakt dělo a měl vynikající monitor, na kterém když se stáhl jas na minimum ( zhaslo se podsvícení ) tak na něm bylo vidět vše i na přímém slunci – lepší než lesklá Retina, že? 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button