NovinkyOkénko do minulostiZ historie Apple

1990 – Macintosh Classic

15.10.1990 představil Apple trio low-end počítačů s nízkým výkonem a cenou, které zahrnovalo modely Macintosh Classic, Macintosh LC a Macintosh IIsi. Apple tak učinil v reakci na záplavu levných počítačů od společnosti IBM a ostatních výrobců. V dnešním článku se budeme věnovat prvnímu z uvedené trojice.

Macintosh Classic konstrukčně vycházel ze svých předchůdců all-in-one počítačů. Osobně mám tuto řadu z jablečných počítačů 80. a 90. let nejraději. Je na něm nejvíce vidět rukopis Steva Jobse a jeho smyslu pro design a detail, který předvedl u prvního Macintoshe 128k. Ostatním jablečným modelům této doby scházel, obrazně řečeno, “duch a osobnost”. Pojďme, ale zpět k Macintosh Classic.

Vnější vzhled počítače, jak jsem již uvedl, vycházel z předchozích modelů, ale dostalo se na drobné změny. Čelní panel dostal při pohledu shora viditelné zaoblení, které celkový vzhled počítače zjemnilo. Na levé bočnici byla v dolní části nově přístupná dvojice tlačítek – programátorské a resetovací.

Nyní nahlédněme do vnitřních prostor počítače. Základní deska byla zcela přepracována, dokonce natolik, že se její rozměry oproti původním modelům zmenšily na polovinu. Srdcem počítače byl na tuto dobu již velmi pomalý, šest let starý, procesor Motorola MC68000 s taktem frekvence 8 MHz. Co se operační paměti týče, na základní desce byl pevně integrován 1MB RAM a jeden slot pro rozšiřující kartu Memory Expansion Card s integrovaným dalším 1MB a dvojicí slotů pro 30-pinové RAM moduly o kapacitě 256 nebo 512Kb. Jednoduchým součtem zjistíme, že v Macintosh Classic bylo možno naistalovat operační pamět RAM o maximální kapacitě 4MB. Disketová jednotka byla standardní jako ve všech ostatních modelech Macintoshe této doby. Byla schopna pojmout 3,5” diskety o kapacitě až 1,44MB. Nejlevnější model Macintosh Classic se prodával bez pevného disku a rozšíření operační paměti za cenu $999. Dražší konfigurace s sebou přinesly interní pevný disk o kapacitě 40MB a rozhraním SCSI. Monitor byl shodný s předchozími generacemi, tedy 9″ palcový s rozlišením 512 x 432 px schopný zobrazit 1-bitovou černou barvu.

Classic se dodával s operačním systémem 6.0.7, ale podporoval verze až do 7.5.5. Ovšem vzhledem k nízkému výkonu počítače se nedoporučovalo přejít na verze systému vyšší než 7.0.1. Tento model jako jediný počítač umožnil spustit kombinací kláves JABLKO+OPTION+X+O během spuštění počítače kombinaci Finderu a Systému přímo z ROM paměti. Toto řešení se používalo u modelů bez pevného disku.

Macintosh Classic, stejně jako jeho předchůdce model Macintosh Plus, jehož byl v podstatě aktualizovanou verzí, nebyl nijak rozšiřitelný, neobsahoval ani slot pro PDS kartu. Ovšem i přes nízký výkon a hlavně díky nízké ceně byl velmi populární a získal si své zákazníky, byl hojně využíván například ve školství. Classic byl dodáván se standartní ADB myší a Apple Keyboard II.

V následující tabulce můžete shlédnout technické specifikace.

Technické parametry
název/označení projektu Macintosh Classic / XO, Civic
modelové označení M0420, M1420
procesor/koprocesor Motorola MC68000 – 8 MHz
registry/sběrnice/adresování 32-bitové/16-bitové/32-bitové
ROM 512 KB
RAM 1MB integrovaný na základní desce, 1 x slot pro Memory Expansion Card s integrovaným 1MB a dvěmi 30-pinovými sloty, maximum 4MB
rozšiřující sloty žádné
GPU / monitor integrováno do základní desky / 9″ palcový monitor s rozlišením 512 x 342, 1-bitová černá barva
disketové jednotky 1 -2 x FDHD Super Drive, podpora 400, 740, 800KB a 1,4MB disket
pevné disky volitelný, interní o kapacitě 40 MB, rozhraní SCSI
operační systém 6.0.7 / max. 7.5.5
porty / zvuk 1 x ADB, 2 x mini DIN-8 (modem, tiskárna), SCSI DB-25 (externí disk), DB-19 (externí disketová mechanika) a 3,5 jack konektor (stereo zvukový výstup) / 1 vestavěný reproduktor
příkon / baterie 76 Wattů / 3,6 V Lithium
rozměry/váha 33,5 cm výška, 24,6 cm šířka, 28,4 cm hloubka,  / 7,3 kg
cena $999 – verze bez pevného disku a rozšíření operační paměti, $1500 – verze s pevným diskem 40MB a 4MB RAM operační paměti
setrvání na trhu říjen 1990 – září 1992

[youtube Ukr5RNEiRaI]

Memory Expansion Card

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button