Otestovali jsme FOODsniffer: elektronický nos, který pozná zkažené maso

Otestovali jsme FOODsniffer: elektronický nos, který pozná zkažené maso

Za poslední roky jsem měl možnost vidět celou řadu zajímavých produktů, které staví na moderních technologiích. Díky nespočtu konferencí a kongresů mi rukama prošlo už tolik gadgetů, že si častokrát říkám, zda mě může ještě něco překvapit. Čas od času se ovšem objeví zařízení, které mě donutí zamyslet se nad stále dynamičtějším vývojem technologií a jejich přínosem v běžném životě. Přesně do této kategorie spadá detektor čerstvosti masa FOODsniffer.

foodsniffer

Jakmile se naskytla možnost detektor otestovat, vzpomněl jsem si na japonského operátora NTT DoCoMo, jehož inženýři mi před pár lety demonstrovali prototyp proprietárního příslušenství s obdobnou funkcí. Velmi dobře si vybavuji můj úžas nad důvtipem vývojářů, kteří s typicky asijským nadšením vysvětlovali, jak takové zařízení může pomoci při vaření. Tehdy se ovšem jednalo pouze o prototyp, jehož komercializace byla krajně nejistá.

Elektronický nos, co vás nezradí

FOODsniffer je naopak zcela běžné dostupné zařízení, které si můžete bez problémů objednat na tuzemském trhu. Detektor nám dorazil v prodejním balení zahrnující microUSB kabal pro nabíjení, přídavný nástavec a nezbytnou literaturu, která slouží pro rychlé seznámení s ovládáním. Samotné zařízení je vyvedeno v poměrně decentním designu, který na první pohled připomíná ovladač k televizoru. Na těle FOODsnifferu se nachází pouze jediné tlačítko pro uvedení do provozu a dioda signalizující zapnutí či režim párování. Veškerá další obsluha je směrována do mobilní aplikace.

foodsniffer_cm1

Jakmile FOODsniffer uvedete do provozu a zapnete aplikaci, spustí se kalibrační proces, jehož smyslem je eliminace šumů způsobených okolním prostředím a maximální přesnost měření. Následně už stačí vybrat jeden ze šesti druhů masa a začít s analýzou suroviny. FOODsniffer dokáže odhalit až 100 těkavých látek, které se mohou vyskytovat v blízkosti zkaženého masa. Elektronický nos se skládá ze čtyřech extrémně přesných senzorů detekujících vlhkost, teplotu, přítomnost čpavku a výskyt těkavých organických látek, které jsou projevem procesu kažení. Výrobce doporučuje při každé analýze použít přídavný nástavec, s jehož pomocí zamezíte kontaminaci mřížky, za níž se ukrývají citlivé senzory.

Čichám, čichám plesnivinu

Samotný odběr vzorku je otázkou několika málo vteřin, přičemž všechny výsledky se ukládají do aplikace, k nimž lze připsat vlastní poznámky či vložit fotografii. Výsledek měření je interpretován jednou ze tří značek, které vám poví, zda je maso čerstvé nebo zda je třeba dbát zvýšenou pozornost jeho tepelné úpravě, jelikož proces kažení již započal. Pokud se vám objeví červené kolečko s nápisem „ZKAŽENÉ“, na nic nemyslete a rovnou maso vyhoďte.

FoodSniffer 5

Jelikož rád vařím a často v kuchyni pracuji s masem, byl jsem zvědavý, jak se FOODsniffer osvědčí v praxi. Za hlavní pozitiva považuji velice snadné ovládání a obsluhu. Jediný zádrhel nastal v momentě, kdy aplikace nereagovala zcela svižně a bylo potřeba ji restartovat. Příjemným překvapením je také výdrž akumulátoru, který má vystačit na přibližně 12 hodin měření. Za zhruba dva týdny téměř každodenního používání jsem nemusel ani jednou nabíjet a proto lze tvrzení výrobce snadno uvěřit.

Pro koho je určen? 

Stejně jako u většiny testovaných produktů jsem chtěl slyšet, jaký bude mít na FOODsniffer názor mé okolí. Zatímco malé procento dotázaných v něm nevidělo přílišný smysl, zbytek obecenstva byl příjemně překvapen a dokázal si ho představit jako kuchyňského pomocníka. Osobně mi FOODsniffer dává smysl v momentě, kdy si chcete být maximálně jistí čerstvostí masa. Jsem přesvědčen, že nejvíce dokážou FOODsniffer ocenit maminky a začínající hobby kuchaři.

foodsniffer2

Verdikt

FOODsniffer mě donutil po delší době k zamyšlení nad otázkou, kde všude lze využít potenciál moderních technologií. Během němého filosofování jsem se utvrdil v tom, že podobné produkty hlídající naše zdraví budeme vídat stále častěji. A je to jedině dobře. Ačkoli někdo může namítnout, že zkažené maso pozná po čichu a nepotřebuje k tomu zařízení za tři tisíce korun, jde pouze o jeho krátkozraké vnímání.

foodsniffer_cm2

FOODsniffer může skvěle posloužit lidem, kteří například ztratili čich. Každý den je navíc detekováno přes 200 tisíc případů otrav a nemocí ze zkaženého jídla. Ve finále tak záleží pouze na individuálních potřebách každého jedince. V každém případě je dobré vědět, že technologie dříve brané pouze jako výdobytek Sci-Fi žánru se pomalu a jistě stávají běžnou součástí našich životů.

Autor

Richard Streit
Pisálek, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří cestování, elektronická hudba, příroda a moderní vědy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.