Novinky

Apple Watch dokáží měřit tep podobně jako profesionální EKG

Nedávno jsme vás informovali o Apple Watch s měřičem glukózy nebo o aplikaci Cardiogram, která dokáže člověka upozornit na srdeční arytmii díky senzoru srdečního tepu zabudovaného v těchto hodinkách. O měření srdečního tepu se rozepíšeme i dnes. Tentokrát však půjde o jeho přesnost.

Porovnání chybovosti chytrých hodinek a náramků při jízde na kole a chůzi

Nejnovější test provedený univerzitou ve Stanfordu ukazuje, že Apple Watch mají nejpřesnější monitorování srdeční aktivity ze všech chytrých doplňků na trhu. Do studie bylo zapojeno celkem sedm nejspolehlivějších a nejznámějších zařízení (Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, PulseOn, Mio Alpha 2, Samsung Gear S2 a Apple Watch). V roli figurantů se objevilo 31 žen a 29 mužů, kterým se měřil tep nejdříve pomocí profesionálních lékařských přístrojů a následně pomocí chytrých hodinek a náramků. Kromě tepové frekvence se ještě měřily spálené kalorie a množství oxidu uhličitého v těle. Měření probíhalo při klasických aktivitách, jako je chůze, běh nebo jízda na kole. Z těchto výsledků pak byly vytvořeny následující grafy.

Chybovost jednotlivých zářízení

Chybovost Apple Watch při měření tepu se pohybovala kolem 2 %, což je nejméně z testované konkurence. Nejhůře na tom byly hodinky Samsung Gear S2 (chybovost 6,8 %). Z grafu je patrná také zvýšená chybovost při větší zátěži. Co se týká měření spálených kaolorií, i zde kraloval výrobek od Applu. Tento údaj je však i u vítězných hodinek relativně nepřesný, protože chybovost se pohybovala od 27,4 % do 92,6 %. Pro zpřesnění těchto výsledků by bylo zapotřebí přidat další typy senzorů.

David Pravda

Blázen do veškeré mobilní techniky, fanoušek Applu, deskových her a dobrého fotbalu. Rád se věnuje urbex fotografii a geocachingu.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button