Okénko do minulostiZ historie Apple

1992 – Macintosh LC II

V dnešním článku se blíže podíváme na model Macintosh LC II a pokud jste četli můj příspěvek Já a můj Mac, víte, že se jedná o první počítač, ke kterému jsem kdy usedl, a který nastartoval mou jablečnou závislost. Model, který vidíte na fotografiích je skutečně ten, u kterého jsem téměř před dvaceti proseděl dlouhé hodiny. V současné době je již součástí strojového parku redakce Českého Macu. Velké díky patří Pavlovi Šlapákovi za jeho vstřícné darování. Jsme druhým majitelem a víme, že o Maca bylo velmi dobře pečováno. Zachovalo se i původní balení, dokumentace, klávesnice a myš.

Macintosh LC II uvedla společnost Apple na trh v březnu roku 1993 jako nástupce modelu Macintosh LC. Náš Mac byl zakoupen během let 1993 – 1994 společně s tiskárnou StyleWriter II za cenu kolem 50.000,-Kč. Využíván byl především k DTP a občasné hraní tehdejších her.

Jak jsem již zmínil, Mac LC II máme včetně kompletního velice zachovalého příslušenství. Kabel od klávesnice je dokonce stále zabalen do původní fólie. Ovšem stáří, tedy dvacet let, se podepsalo na plastových součástech, které jak už to bývá zežloutly. Navenek se nový Mac od svého předchůdce nijak nelišil a jedinou změnou, kterou přinesl bylo použití nového procesoru Motorola MC68030 s taktem 16MHz a 0,5KB L1 chache. Tato aktualizace si nekladla za cíl oživit výkon původního modelu, ale umožnit instalaci operačního systému Mac OS ve verzi 7.0.1, který využíval virtuální paměti nedostupné pro předchozí čipovou sadu. LC II se dodávala ve dvou konfiguracích: verze s pevným diskem o kapacitě 40MB ($1699) či 80MB ($2049). Náš redakční LC II je opatřen diskem s větší kapacitou. Základní deska je opatřena integrovanými 4MB operační paměti, kterou lze rozšířit až na 10MB prostřednictvím dvojice 30-pinových SIMM slotů. Základní deska je opatřena též jedním slotem PDS (Procesor Direct Slot) sloužícím k instalaci rozšiřující karty (Ethernet karta, karta s výstupem pro monitor, karta pro digitalizaci videa a pod.) nebo urychlovače procesoru. Stejně jako původní model LC, má LC II jednu standartní 1,44MB interní disketovou mechaniku, podporující diskety o kapacitách 400KB, 800KB a 1,44MB. Veškeré Macové jednotky té doby disponovaly velmi zajímavou funkcí. Pro vysunutí diskety z mechaniky nebylo nutné stisknout tlačítko, ale přesunout ikonu mechaniky z plochy do koše.

Jak už bylo zmíněno, nový procesor s sebou přinesl podporu operačního systému ve verzi 7.0.1. Na našem modelu je nainstalován Mac OS 7.1 v české lokalizaci, který je doplněn o dnes už legendární software – posuďte sami: Adobe Photoshop 1.0.7, Adobe Illustrator 3, Adobe Streamline 1.2, Claris Works 1.0 a QuarkXPress 3.31, to vše v české lokalizaci. Na uvedené aplikace a systém Mac OS 7 se blíže podíváme v dohledné době.

V tradiční tabulce naleznete technické parametry modelu Macintosh LC II.

Technické parametry
název/označení projektu Macintosh LCII / Foster Farms
modelové označení není známo
procesor/koprocesor Motorola MC68030 – 16 MHz, L1 Cache 0,5Kb / žádný
registry/sběrnice/adresování 32-bitové/32-bitové/32-bitové
ROM 512 KB
RAM 4MB integrované na základní desce, 2 x 30-pinový slot, maximum 10MB RAM
rozšiřující sloty SCSI pro interní pevný disk, 1 x PDS slot
GPU / monitor integrováno do základní desky, 256 nebo 512Kb VRAM / externí
dostupná rozlišení 4-bit 640×480 nebo 8-bit 640×400
disketové jednotky 1 x FDHD Super Drive, podpora 400, 800KB a 1,4MB disket
pevné disky interní o volitelné kapacitě 40 nebo 80 MB, rozhraní SCSI
operační systém 7.0.1 / max. 7.6.1
porty / zvuk 1 x ADB, 2 x mini DIN-8 (modem, tiskárna), SCSI DB-25 (externí disk), DB-15 (monitor), 2 x 3,5 jack konektor (stereo zvukový výstup a vstup) / 1 vestavěný reproduktor
příkon / baterie 50 Wattů / 3,6 V Lithium
rozměry/váha 8cm výška, 31cm šířka, 38,9cm hloubka / váha 4kg
cena od $1699 dle zvolené konfigurace
setrvání na trhu březen 1992 – březen 1993

 

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

10 Komentáře

  1. Jo,jo. Pohádka mládí. Já měl LC 475 a performu 63x. Dokonce z nich mám někde ještě simky. Tyhle stroje dokážou i dnes ,zejména ve spojení s Claris Works udělat službu, kterou už na dnešních macích nelze provádět.

  2. Když jsem ještě chodil do prváku na střední (asi před 10-ti lety), měli tam učebnu výhradně s těmito počítači. Byli jsme poslední ročník, kterej na nich dělal, pak se snad vyhazovaly, nevím. V té době né všichni byli tak počítačově gramotní jako dnes, tak nás na tom učili úplný základy plus tabulkovej a textovej editor. Pamatuju se, že ty hodiny všichni nenáviděli, protože většina ani nevěděla co je Apple počítač zač. Nikdo s tím neuměl a ze zkoušení padalo děsnejch koulí. Navíc ty počítače trpěly otřesnými “způsoby”. Např. si vzpomínám, že po prvním startu naběhl počítač černobíle, poté se musely v nastavení zapnout barvy a teprve po dalším restaru (nebo odhlášení, už nevim) naběhl barevně. Nebo když uživatel před vypnutím nekliknul do plochy (aby aktivoval Finder) a vypnul jej, později vůbec nešel spustit a za doprovodu řvoucího učitele se musel nabootovat přes nějakou disketu. Běs.
    Ale dneska se tomu jenom směju. Před sebou mám iMac a to je jiný kafe. 🙂
    Díky za článek (mohl být i podrobnější).

  3. Zdravím Luboši, zpravidla příčinou černobílého režimu po startu systému je slabá či vybitá baterie na základní desce. Co se článku týče, je strohý, neboť pro naše čtenáře připravujeme rozšíření Okénka do minulosti o nějaké ty zkušenosti právě s Mac OS Classic a aplikacemi pro ně určenými….ve článku zmiňované AI 3, AP 1, Claris balík a podobně. Vyčkejte, nelze vše servírovat najednou 🙂

  4. Mac LC II mám taky, monitor mi odešel již před lety, ale “ubastlil” jsem si redukci na VGA konektor tak to můžu připojit na LCD (i když na 20″ LCD je rozlišení 640×480 trochu divné…). Nyní se však vyskytl jeden zásadní problém a to že po letech vytekly všechny elektrolytické kondenzátory na základní desce (má to svůj charakteristický zápach) musel jsem je všechny vypájet ven což vzhledem k mírnému naleptání desky elektrolytem se ne vždy podařilo, bylo nutno kompletně vyčistit základní desku perchloretylenem a nahradit je novými (i když jinými typy) takže Mac sice jede ale základní deska už nevypadá tak pěkně jak originál. Vyměnil jsem radši i kondenzátory ve zdroji (Mac občas po zapnutí nenaběhl což se tímto vyřešilo)

  5. Moje LCII my na stole leží už od roku 1992 a stále je to boží stroj, párkrát měsíčně ho zapnu abych se ujistil, že stále funguje. Bohužel už odešel původní board, tak teď je tam board z LCI, které jsem kdysi také měl, ale to není ono, je to pomalý jako šnek..hold 68020 vs 68030 je rozdíl.
    Monitor mám u toho stejný 14” jako je v článku a ten mě stále udivuje svou barevnou stálostí a ostrostí!
    Samozřejmě mám od LCII schované všechny papíry – orig. kroužkovanej návod, pak specifický návody na LC, návod na Mac OS 7.1, originál přibalenou bednu s Clarisem 2.1, která je taky plná orig. vybavení. Dál mám komplet celou bednu a na poličce mám vystavenou Accesory krabičku.
    Teď se někdy pustím do renovace originální Apple Keyboard II, protože je častým používáním docela zašlá. Teď u LC mám Apple tuším Extended Keyboard – tu jak dělá hluk a je ohromná, ale ta se k LC moc nehodí 🙂

  6. Caus vsem, schanim do tohoto Maca disketovou mechaniku, v mem stroji je ale z nejakeho novjejsiho popr. starsiho modelu, nesedi tam uplne na milimetry a hlavne disketa nevyjizdi uplne dopredu. Mechaniku vymenim popr. koupim, prosim pokud mate Macintosh LC II nefunkcni nabidnete na nahradni dily, dik. …tous@email.cz….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button