NovinkyOkénko do minulostiZ historie Apple

1987 – Apple Extended Keyboard

V dubnu 1987 byla představena Apple Extended Keyboard, která byla dodávána jak k novému modelu Macintosh II, tak ke staršímu Macintosh SE. Jednalo se o jednu z nejlépe hodnocených jablečných klávesnic vůbec. Pojďme se podívat, čím si získala takové označení.

Její nespornou výhodou byla šířka, která byla shodná s horizontálně orientovanou skříní Macintoshe II, se kterou tak činila vizuální celek, dále pak i výška, která ji dovolovala zasunout pod skříň Macintoshe SE. Tyto vlastnosti, které byly vzhledově jistě příjemné, ji však nedopomohly na pomyslný stupínek vítězů. O to se zasloužily vlastnosti následující:

  • uzamčení klávesnice Caps Lock v dolní poloze
  • větší mezery mezi funkčními klávesami v horní řadě
  • mechanismus stisku kláves
  • zvuk mechanismu
  • příjemný stisk

Apple Extended Keyboard se pyšnila celkovým počtem 105 kláves, z toho 48 alfanumerických, 18 numerických, 4 kurzorové, 15 funkčních speciálních a jedna uvádějící Maca do chodu. Disponovala též jedním ADB portem, prostřednictvím kterého bylo možno ke klávesnici připojit jablečnou myšku. Připojení samotného zařízení k počítači zajišťoval, jak mnozí z vás tuší, ADB port. Tento konkrétní model setrval na trhu do října roku 1990, kdy byl nahrazen svým nástupcem Apple Extended Keyboard II. Zajímavostí je, že klávesnice byla pro svou vysokou oblíbenost používána ještě mnoho let po ukončení produkce.

Ukázka zvuku stisku kláves na Apple Extended Keyboard

[youtube afSz616PpwM]

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

2 Komentáře

  1. Hehe, v roce 1987 jsem ještě ani nevěděl, že nějaké počítače existují 🙂 Zvuk klávesnice je famózní. Nicméně jsem vcelku rád za svojí současnou hliníkovku s měkkými nízkými zdvihy 🙂

  2. Klávesnici mám, dostal jsem jí když jsem kupoval v 1994 Quadru 650. Používal jsem jí ještě na PowerMacu G4 MDD jak jsem jí měl rád. Pak jsem jí teda už nechal jako historickej unikát na poličce vystavenou.
    A ještě jste zapomněli napsat, že s klávesnicí byl dodávanej takovej papírovej proužek, kterej přesně kopíroval řadu F-kláves, nacvakl se na ty dva čudlíky v horních rozích a mohli jste si na to napsat na jakou funkci máte danou klávesu nastavenou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button