NovinkyOkénko do minulostiZ historie Apple

1985 – LaserWriter

Jak řekl Paul Brainerd (zakladatel Alduse): “Apple se neustále snažil odlišit Macintosh od IBM počítačů, DTP byla jediná možnost.” Pro neznalé – DTP (desktop publishing) je způsob tvorby dokumentů prostřednictvím počítače. Spása pro Apple přišla s první laserovou tiskárnou pyšnící se logem nakousnutého jablka, která byla uvedena na trh v březnu 1985. Jednalo se o takový malý počítač, posuďtě sami: procesor Motorola 68000 taktovaný na 12MHz a dále ROM pamět o kapacitě 0,5MB, rozšiřitelná až na 1,5MB. Tedy počítač u něhož byl monitor a klávesnice nahražen mechanismem tiskárny. Tiskárna si i přes svou poněkud vysokou cenu $6.995 našla uplatnění mezi širokou paletou zákazníků, krerými byli například reklamní agentury, designéři či vydavatelé. Z mého pohledu tím byly položeny základy pro masové DTP, které již nebylo jen výsadou drahých profesionálních center. Zajímavostí jistě je, že tiskárna byla papírově výkonnější než Macintosh 512K, pro který byla primárně určena. Ten byl opatřen procesorem o taktu 8MHz a pamětí ROM o kapacitě 64KB. LaserWriter byl shopen chrlit až 8 stran černobílého tisku při rozlišení 300 DPI, prostřednictvím programovacího jazyka PostScript Diablo 630. Tyto vlastnosti zaručily perfektní reproduci grafiky, nejrůznějších fontů či vektorových ilustrací. Velkým spojencem pro LaserWriter při dobývání DTP trhu se stal publikační program Adobe PageMaker. Počítač bylo možno k tiskárně připojit přes RS-422 sériový port či přes síťový pomalejší LocalTalk, umožňující připojení několika počítačů. LaserWriter byl z trhu stažen v únoru 1988, kdy byl nahražen novým modelem.

Ješ se zmíním o možnosti upgrade na LaserWriter Plus, který probíhal prostřednictvím instalace nové základní desky za cenu $799, jenž přinášela zvýšení původní kapacity ROM na 1MB a podporu několika nových fontů: Avantgarde, ITC Bookman, Helvetica Narrow, New Century Schoolbook, Palatino, ITC Zapf Dingbats a ITC Zapf Chancery.

Marian Kadlec

grafik na volné noze, web designer - mariankadlec.cz, manžel, Martínkův tatínek, pošetilec posedlý minimalismem, pojitel bodů, skorobloger - blog.mariankadlec.cz, gastrosexuál, skorofrutarián, Apple user, think different

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button